FEATURED WORK / Casa BRUTUS #237 May 2020 / Special feature "Discover Sacred Place Tour"

Kamadojinja
Interior design: Masamichi Katayama

TORTUE / Morris Design

A complex where you can live slowly like a turtle.

ARCHITECTURE

Completion: Apr. 2019
Main use: Apartment house
Design: Morris Design / Addit Inc.
Structural design: masu design/Kumasumi Architects & Engineers
Construction: Morris Design Co.
Structure/Construction: Wooden, partially RC
Number of floors: 3 floors above ground

an/other Tokyo, SHOTENKENCHIKU Nov. 2019

Accommoda
tion
as Media

an/other TOKYO
Interior Design: zig inc.

House in Chitose-cho / rhythmdesign

A house in which a discontinuous scene unfolds continuously.

Architects: rhythmdesign
Architect In Charge: Kenichiro Ide

M house / Morris Design

A house where two families live across a long earthen floor.

ARCHITECTURE

Completion: Nov. 2018
Main use: Exclusive residence
Design: Morris Design
Construction: Morris Design Co.
Structure/Construction: Wooden
Number of floors: 2 floors above ground

OPAM / BRUTUS #850 July 2017 / Special feature "A textbook for the enjoyment of architecture"

Oita Prefectural Art Museum
Designed by Shigeru Ban

D.house / CASE-REAL 2016

The house was built for a certain best friend.

Type of plan: New construction
Use: Housing
Planning period: December 2014 - February 2016
Structure: Wooden
Scale: 2 floors above ground
Building area: 68.35 square meters
Total floor area: 127.04 square meters
Site area: 213.09 square meters
Project site : Shimazaki, Nishi-ku, Kumamoto City, Kumamoto Prefecture
Design: CASE-REAL, Koichi Futatsumata
Design cooperation and construction: Ueda Home

Architects: CASE-REAL

Kakinoha Sushi / Ren space design laboratory

A new wind blew in the 187th year.

Design: Ren space design laboratory

House Made with Lime Plaster and Wood. / CONFORT #138 June 2014

The new house at the foot of the Hachiman Shrine.

Partial excerpts of text from CONFORT #138 June. 2014
Original text: Yuka Akikawa
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Using the land's cedar, earth, and stucco, the local craftsmen gathered together to create a small, comfortable house on the site of an old shrine. The client is Naoki Ezoe, who is involved in producing community-based businesses. This is the story surrounding the creation of that home.

Top: Ezoe's house, built on land that had been raised with masonry. The pale beige exterior wall is made of cement blended with just under 20% Hita soil. It was the straw ache that was mixed in, which gave it an almost earthy color. The torii on the approach to Ohara Hachiman Shrine can be seen at the back left. From here, a long staircase leads to the palace.

The steps create changes in the area, and the texture creates an atmosphere of "between".

Naoki Ezoe and his wife, Yuka, standing in the kitchen. The counter is a great place for family dining, as well as a place for casual conversation with friends. The floor is deep enough to meet the eye line of the person sitting in the living room. This step separates the relaxing space from the public space at the entrance.

Top of the top row: The largest side of the public wall is Lymix, a non-fired tile made by a local manufacturer, Tagawa Industries, which is made by hardening lime with high pressure. It has a moist, matte texture. Mr. Yahagi went to the factory and laid out a sheet of paper so that the surface would be rough during the pressing process, and the edges were also roughened to make a special order.

Bottom of the top row: the family study directly above the kitchen. The built-in desk is used by her sons, Shizuku and Soyogi on the left, and Naoki and Yuka on the right. There is no private room for the children, but they stay here in the evening to work or study and talk about the day's events.

The couple and Soyogi's bedrooms on the south side of the shared study. The walls are plastered with Hita clay. It is a little bit cooler than the one without straw sasa. I'm going to be able to get up quickly and not miss any sleep.

Location: Hita City, Oita Prefecture
Construction: January 2014
Structure and scale: Conventional construction method, two-story wooden building
Design: Masao Yahagi Architects & Engineers
Design Craftsman: Kazunari Machtani
Structural Design: Nawaken Gym
Construction: Sakuragi Sogo Construction
Plasterer: Harada Sakken

HAKEMIYA Nursery School / rhythmdesign, CASE-REAL

not a small school, but a big house.

Text description provided by the architects.

This project was planned with the request of a nursery school to be “not a small school, but a big house.”  We were asked to design a space, which can embrace kid’s daily activities, such as eating, sleeping and playing, rather than designing a special space as a nursery school. We decided a building to divide the open space into a courtyard and a small playground rather than having one big playground. This reduced scale allowed kids to feel the building like ‘home’, and it also helped expanding the varieties of kid’s activities in the continuous area of playground, nursery room and courtyard.

When nursery schools have different levels, nursery rooms for babies are usually placed on the first floor and those of children over 3 years old are placed at above levels due to the issue of evacuation. However, within this project, we put priorities on maximising the activities of over 3 years old kids, therefore the rooms for over 3 years old are placed on the first floor level. A temporary evacuation space for babies is secured at the terrace on the second floor level. This terrace is enclosed so that is planned to be used as an protected daily play area. A combination of pent roof and hipped roof provides individualities in quality of space within each room.

Architects: rhythmdesign, CASE-REAL
Structural Engineer: Kuroiwa Structural Engineers
Construction: Shutaku Co.,Ltd
Lighting Plan: Tatsuki Nakamura(BRANCH lighting design)
Sign Design: ORYEL/ AD: Koichi Inoue, D: Chikako Nakashima

H house / Ren space design laboratory

The house takes in the lake breeze from the lake.

Completion: September 2013
Location : Higashi-ku, Kumamoto City
Construction type: New construction
Main use: Exclusive residence
Structure/Construction: Two-story wooden building
Foundation: solid foundation concrete

K house / Hideo Nishiyama & Associates, Architects

The house was designed and planned by a son living abroad for his parents.

Completion: Feb. 2013
Location : Chuo-ku, Kumamoto City
Construction type: New construction
Main use: Exclusive residence

Kuwamizu house / Ren space design laboratory

Completion: June 2015
Location: Chuo-ku, Kumamoto City
Construction type: New construction
Main use: Exclusive residence
Structure/Construction Method: Wooden (conventional axis-framed construction method), 2F
Foundation: concrete solid foundation

tetorigarden / CASE-REAL / SHOTENKENCHIKU #56 2011

Frame to be connected

Designed by CASE REAL